Daslook ook wel "wilde knoflook" genoemd, komt in april en mei in sommige bossen weelderig voor. De bladeren verspreiden de geur van look als je ze kneust. Ze kunnen prima gebruikt worden in gerechten, zoals salades, soep, pesto of zelfs in (kruiden)brood .
De kleine sterachtige witte bloempjes, die later aan de plant verschijnen, gebruiken we om onze gerechtjes af te werken.
De plant leeft zich al een paar jaar uit in onze tuin. Ooit namen we de kleine knolletjes mee uit het bos van onze opa, die imker was.
Vandaag hebben we van deze bladeren een heerlijke pesto gemaakt.
Als je de bladeren plukt komt het aroma van ui vrij. Het is belangrijk dat je die geur ruikt. Zo ben je zeker dat je wel degelijk daslookbladeren plukt en niet de bladeren van andere planten die misschien minder onschuldig zijn.
Recept
Wat heb je nodig?
50 g daslook
10g peterselie
30g geroosterde noten (walnoten). We hadden er geen in huis, dus verving ik die door geroosterde amandelen
1/4 rode peper
50g pecorino of een andere harde Zuiderse kaas
snuifje zeezout
sap van 1/4 limoen
30 ml olijfolie
Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot de gewenste textuur. Indien het geheel te droog is, voeg je er extra olijfolie aan toe.
De pesto heeft een zeer pittige looksmaak, dus experimenteer met de hoeveelheden, zodat je jouw gewenste smaak bekomt.
Deze pesto kan je gebruiken op je pasta, als smeersel op de boterham of als hapje bij jouw aperitief.
Smakelijk!
Comments